×
TR EN
Tez yazan öğrencilerimizin dikkatine: APA 7 için kullanılabilecek araçlar
Tez yazan öğrencilerimizin dikkatine: APA 7 için kullanılabilecek araçlar

Enstitümüz öğrencilerinin, Tez yazımında APA 7 metin içi referans ve kaynakça yönetim sistemini kullanması gerekmektedir. APA 7 ile ilgili resmi sitede yer alan örneklere ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Kaynakça ve metin içi kaynak göstermede öğrencilerimize yardımcı olabilecek iki aracı kullanmak için aşağıdaki videoları izlemeleri tavsiye edilmektedir.

1) APA 7'de eserlerin DOI numaralarının yazılması zorunludur. Kaynakçanızdaki bilimsel makale/kitap vb. eserlerin DOI numaralarının olup olmadığını kontrol etmek için https://www.crossref.org/simpletextquery websitesini kullanabilirsiniz. Bu sitedeki aracın nasıl kullanılabileceği ile ilgili videoyu izlemek için TIKLAYINIZ

2) Metin içi kaynak gösterme ve kaynakçanızın APA 7'ye göre düzenlendiğinden emin olmak için http://reciteworks.com/ websitesindeki ücretsiz aracı kullanabilirsiniz. Bu sitedeki aracın nasıl kullanılabileceği ile ilgili videoyu izlemek için TIKLAYINIZ.

Ayrıca, kaynakçanızı oluşturmak için bazı ücretli/ücretsiz programlar kullanabilirsiniz. Bunlar arasında Zotero, Mendeley, Citavi ve Endnote gibi programlar bulunmaktadır. Bu programların genel karşılaştırması için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

APA 7 sisteminde önemli olan bir kaç husus aşağıdaki gibidir:

Kitap

Kitap ismi italik ve küçük harflerle verilmelidir. Kitap isminin başında ve sonunda nokta olmalı ardından SADECE yayınevi düz ve büyük harfle başlayacak şekilde verilmelidir. Varsa DOI numarası eklenmelidir. Örnek:

Hyland, K. (2010). Second language writing. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511667251 

(Not: Kitaplarda, sadece yayınevi verilmeli ancak yayın yeri verilmemelidir.)

Makale

Makalelerde makale ismi küçük harflerle düz ancak dergi ismi büyük harfle başlayacak ve italik şekilde yazılmalıdır. Dergi cilt sayısı italik ancak sayı numarası (varsa) parantez içinde düz olmalıdır. Ayrıca varsa DOI numarası eklenmelidir. Örnek: 

Zhang, Z. V., & Hyland, K. (2018). Student engagement with teacher and automated feedback on L2 writing. Assessing Writing, 36, 90-102. https://doi.org/10.1016/j.asw.2018.02.004 

Ayrıca, APA 7'de yapılan en önemli değişikliklerden iki tanesi aşağıdaki gibidir:

1) Metin içinde yapılan dolaylı alıntılamalarda yani parantez içerisinde kullanılan referanslarda & işareti kullanılmalıdır (and/ve kullanılmamalıdır). Örneğin, yukarıdaki makaleye verilen dolaylı referans cümle veya paragraf sonunda (Zhang & Hyland,, 2018) şeklinde verilmelidir.

2) Alıntılama yapılan kaynak 3 ve daha fazla yazardan oluşmaktaysa ilk referans dahil olmak üzere bütün metin içi alıntılamalar İlk yazarın Soyadı vd./et al. (YIL) şeklinde referans verilmelidir. Örneğin, (Hyland et al., 2010) veya Demirci vd. (2016) şeklinde metin içi referans verilmelidir.

06 Şubat 2022 Pazar
Toplam 0 görüntüleme